Σοφία Γιολδάση

Η Σοφία Γιολδάση σπούδασε Διεύθυνση Xορωδίας στο Conservatorium van Amsterdam – Hogeschool voor de Kunsten της Ολλανδίας με τους Jos Vermunt και Jos van Veldhoven (Bachelor & Master of Music). Κατα τη διάρκεια του μεταπτυχιακού της παρακολούθησε επίσης μαθήματα με τους Basilio Astulez (Kantika Korala) και Andrew Nethsingha (St.John’s College Choir) στο Bilbao και στο Cambridge αντίστοιχα. Αντικείμενο της έρευνάς της αποτέλεσε η χρήση της σωματικής κίνησης στη χορωδιακή πράξη παιδικών και νεανικών χορωδιών. Η Σοφία είναι, επίσης, αριστούχος πτυχιούχος Αρμονίας, Αντίστιξης, Φούγκας καθώς και του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., (κατεύθυνση Μουσικολογίας / Μουσικής Παιδαγωγικής), ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. (Άριστα 9,32). Μελέτησε τραγούδι με τους Xenia Meijer, Irene Verburg, Geert Berghs, Harry van Berne και τεχνική αναπνοής με τον Paul Triepels. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια και master classes διεύθυνσης χορωδίας και ensemble singing με τους T.Koopman, E.Kirkby, K.Putniņš, H.v.der Kamp, Th.Pavlovitch, Α.Κοντογεωργίου, Κ.Κωσταντάρα, κ.ά.

 

Ως μέλος της γυναικείας χορωδίας Nationaal Vrouwen Jeugdkoor τραγούδησε στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Nieuwe Kerk Amsterdam, κ.ά.) και ηχογράφησε υπό τη διεύθυνση διεθνούς φήμης μαέστρων όπως οι Ivan Fisher, Peter Dijkstra, Kaspars Putniņš, Serge Baudo, James Gaffigan, Wilma ten Wolde, κ.ά.

 

Μεταξύ 2011-2013 η Σοφία διηύθυνε τη μικτή χορωδία Arnold Schönberg Kamerkoor στο Leiden.

 

Για 3 χρόνια υπήρξε μαέστρος της παιδικής χορωδίας Nieuw Amsterdams Kinderkoor με την οποία εμφανίστηκε στους σημαντικότερους χώρους συναυλιών της Ολλανδίας (Concertgebouw, Muziektheater Amsterdam, κ.ά.), ηχογράφησε για την Ολλανδική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, καθώς και για τη Universal Music/Deutsche Grammophon, κέρδισε Ασημένιο Βραβείο στον Διεθνή διαγωνισμό Cantemus (Ουγγαρία) και συνεργάστηκε με σπουδαίες προσωπικότητες από το χώρο της παλιάς μουσικής, όπως οι Ton Koopman και Emma Kirkby.

Στις 30/04/13 η Σοφία είχε την τιμή να διευθύνει την NAK και το Nederlands Blazers Ensemble στην ορκομωσία του νέου Βασιλιά της Ολλανδίας, Willem Alexander, γεγονός που παρακολούθησαν ζωντανά εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

(CD Leve de Koning! Universal Music/Deutsche Grammophon)

 

Η Σοφία έχει αποτελέσει μέλος κριτικών επιτροπών σε διεθνείς χορωδιακούς διαγωνισμούς και καλείται συχνά να διευθύνει σεμινάρια, master classes και workshops σε Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία και Ολλανδία. Ενδεικτικοί φορείς με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι το Ηacettepe Üniversitesi (Ankara Devlet Konservatuvari - 2014), St. George International Music and Choir Festival (2014), Ελληνική Ένωση για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε., 2015), «Mουσικό Χωριό» Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου (2015, 2016), 6th Summer Music Academy στο Bansko (διοργάνωση Σύγχρονο Ωδείο Λάρισας – 2016), κ.ά.

 

Από τον Σεπτέμβρη του 2015 ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη και διευθύνει την Παιδική Χορωδία της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, η οποία αποτελείται από παιδιά ηλικίας 6-8 ετών.