Ναυσικά Τσάρα

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε φλάουτο στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στην τάξη του καθηγητή Ιλίε Μακοβέι, απ’ όπου αποφοίτησε το 2000 με βαθμό Άριστα Παμψηφεί. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι, στην École Normale de Musique de Paris στην τάξη του Jean Ferrandis, απ’ όπου το 2001 πήρε το Diplôme Supérieur d’ Enseignement, το 2002 το Diplôme Supérieur d’ Exécution και στη συνέχεια ακολούθησε τον κύκλο Perfectionnement και Concertiste. Παράλληλα σπούδασε μουσική δωματίου στις τάξεις των Marie-Pierre Soma και Geneviève Martigny.

Έχει βραβευθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς φλάουτου και μουσικής δωματίου, όπως UFAM, Roger Bourdin κ.α.. Έχει αποσπάσει διάκριση για εξαιρετική επίδοση στην Ορχήστρα Νέων Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2000. Υπήρξε υπότροφος του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την υποτροφία Α. Τριάντη από το 2002 έως και το 2004. Υπήρξε ενεργό μέλος σεμιναρίων φλάουτου και μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ως σολίστ έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με το κοντσέρτο για φλάουτο του J. Feld σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση, υπό την διεύθυνση της Λίζας Ξανθοπούλου. Έχει πραγματοποιήσει πλήθος συναυλιών μουσικής δωματίου καθώς επίσης και σόλο ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στην Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία κ.ά..

Έχει συνεργαστεί με συμφωνικές ορχήστρες στην Γαλλία, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Είναι απόφοιτη του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ..